Tomten…att vara eller icke vara…det är frågan

Skrivet av Kjell | Skrivet i Blogg, Familj, helger, Historia, Kultur, media, Nostalgi, Traditioner | Skrivet 22-12-2016

Etiketter : , , , ,

Citatet ovan blev en bra inledning denna tiden då jag nyligen läste i media om att man skall som förälder inte säga att tomten finns ty det kan skapa psykologiska relationsproblem hos det stackars barnet i framtida liv ! Då kommer barnet inte att tro på något som föräldern säger.. etc etc   men hallå…. vart tar sagan och fantasin vägen?
Jag tror nämligen barn behöver en gnutta fantasi i ett alltmer känslolöst och kargt samhälle där mediala rubriker numera är vardagsmat med katastrofer och våld.
Jag tillhör uppenbarligen en generation (60+) som lyckligt fick växa upp med lagom mycket saga. Visst var det underligt att pappa alltid skulle gå till Pressbyråkiosken och köpa tidningen  JUST när tomten knackar på porten.  Stackars pappa som alltid missade tomten.
Fast med stigande ålder så kände man ju igen vissa hårstrån hos tomten men höll god min.
Själv var jag tomte en gång hos min son¨s dagmamma. Detta glömmer jag aldrig när jag knackade på och barnet i familjen vände sig om …och där satt ju pappa…och där satt farbror Kalle… men ,,men då måste ju besökaren vara tomten !  Vilka underbart lysande ögon av förväntansfull glädje hos barnet.  Roligt och härligt minne att man gjort en insats för bevarandet av saga och fantasi.

Julen är för många en stressig tillvaro men många gånger sker denna stress lite i onödan . Familjesituationen är givetvis väldigt olika i hemmen men jag upplever att man bara ser det jobbiga och glömmer bort vad julen står för nämligen samvaro och gemenskap och en gnutta stillhet och eftertanke, liksom låta batterierna gå ner i varv och ladda om.
Nu säger vän av ordning att alla har inte tillgång till gemenskap och detta är förvisso rätt
Dock finns många välgörenhetsorganisationer och enskilda initiativ som vill hjälpa dessa människor. Mycket fint med dessa insatser.

Snart är det dags och nedräkning pågår innan Kalle Anka & Co tar plats i rutan och kanske då tomten eller hans medhjälpare då varit på besök.
Hursom helst…låt oss för en stund ta vara på denna tid och låt glädjen och sagan få en plats i hemmet

Vill önska alla besökare en skimrande GOD JUL och ett förhoppningsfullt GOTT NYTT ÅR .
Och Du…. jag är övertygad om att tomten finns… fast det är min högst personliga uppfattning förstås……

tomten

 

Skriv en kommentar