Nu går saxen…..

Skrivet av Kjell | Skrivet i Blogg, Familj, Film, media, Samhälle | Skrivet 30-09-2014

Etiketter : , , ,

Inte nog med att det är ”uppochnerpåvända” världen inom politiken.
Nu skall den vuxna världen in och tala om att barnen blir kränkta när man läser klassiska barnböcker nåja en del i alla fall.
Senaste debatten i vår moderna tid är alltså att man upptäckt företeelser eller uttryck som när alstret skrevs eller producerades inte alls var kränkande .  Pippi Långstrumps pappa var ju i den fantasin som var rådande då nämligen negerkung.
Nu är han inte det längre då SVT sagt att han minnsann bara är kung!
efraim
Jag tror faktiskt inte atthan ens får äta negerbollar….sorry kunde bara inte låta bli !
Vi vuxna är väldigt bra på att tala om för barnen när dom skall känna sig kränkta….fast jag undrar jag om dom själva uppfattar detta.
Vad händer när man går in med saxen i redan producerade verk?   Den delikata frågan uppstår ..vem skall sättas att styra över upphovsrätter och vad som skall uppfattas som ”farligt” eller kränkande.
Jag tror man är inne på en mycket svår väg.
Helt klart skall det  i nyproducerade verk vara en fokus på att hålla ”rätt” nivå. Men faktum kvarstår att tider som varit kan inte belasta ett verk idag då vi lever i ett annat samhälle men annan syn på mycket.
Kunde inte låta bli att lyssna på aktuellt ikväll där en ung barnboksförfattare ett flertal gånger sade att ” vi måste skydda barnen från att bli kränkta”  En god ambition givetvis…men hon utvecklade det hela med att säga att hon kan minsann inte sitta med hela tiden när barnen läser och tala om för barnen när dom blir kränkta….men men.. ni märker det kompicerade i frågan. Tillbaka till ruta ett… vuxenpersonen måste tala om för barnet  stopp här blir du kränkt !
Barnen lever absolut idag en en mer komplicerad värld än vad som hade behövts.

Skriv en kommentar