Med himlen som tak

Skrivet av Kjell | Skrivet i Blogg, Familj, Naturen, Samhälle | Skrivet 03-07-2011

Etiketter : , , , , ,

I går Lördag var det dags.  Klockan 0900  kom dom , kompisar som ställde upp och skulle hjälpa mig med rivningen av taket.  Ängsligt har jag kollat alla väderkanaler och tittat upp mot himlen så jag är alldeles stel i nacken.
Vår container stod en bit från hustaket så jag och Snickaren hade fixat en ränna för pannorna som skulle slängas.
 nu började vi langa pannor så det stod härliga till

Pannorna plockade vi ner på knappt 1.5 timme , inte dåligt och inte en enda panna landade i skallen på någon.
Nu gick vi till angrepp på den gamla takpappen som i vissa omgånger var både spikad och limmad så vi fick slita en del.  Därunder ligger taket dvs råsponten som skulle  lirkas bort med kofoten.  Jösses vad spik det var i detta tak.  Min kär Far var noggrann när taket spikades.
  Nu går yttertaket bort och det finns givetvis ett innertak så helt under bar himmel är det inte men jag måste erkänna att det känns lite naket för kommer det ett skyfall så blir det inget kul.
  Dags för mat !  
Detta upprop från Ulla-Britt till kontorsnissen numera byggherren  (det heter så när man ansöker om bygglov)  och hans kompisar var klingande härliga ord.
Hur viktigt är det inte med denna markservice när man jobbar . Det är lätt att glömma bort kvinnan när man pratar om att man bygger men jag vill betona att alla insatser är viktiga. Så var det när huset byggdes. Pappa kunde koncentrera sig på huset men lika viktigt var Mammas insatser med markservicen.

Denna paus med en härlig hemlagad lasagne satt inte dumt.
Vi fick nya krafter och snart var altantaket borta.

Suck , det ser inte roligt ut nu , min stackars sommarstuga är hårt ansatt av renoveringen. Men det blir nog bra när det blir färdigt som min gamla saliga Mormor alltid sade- hon var en positiv och glad människa så jag minns hennes ord väl.
Nu gäller det-  pressening på !
Stora tunga presseningar skall på för att hindra eventuellt regn komma in i huset.  Känns faktiskt som om jag inatt ligger under bar himmel nästan fast det gör jag ju inte.

Kvällen blev att krypa inne på vinden och kolla så att det var någorlunda tätt. Jag orkade inte så mycket mer på kvällen mer än att njuta av en god macka som Ulla-Britt fixade med lite vin. Kors vad mycket leder man har i kroppen egentligen och av en tillfällig så känns dom på en och samma gång.!

Denna Söndag har gått åt till att plocka bort och rensa trädgården från allt virke vi fick ned från taket. Det var en hel del.

I morgon Måndag 0700  står Min Snickare med 4 kollegor utanför grinden och är tända på att lägga det nya taket under några dagar.
I kväll har jag kollat vädret extra noga och kikat upp mot himlen. Jag hoppas min salige Far har bra kontakt med HC dvs Högste Chefen så att jag under närmaste dygnen slipper regn. Skulle det komma så får jag dra på mig badbyxorna och gå ut och täta för jag vet att det är några glipor mellan presseningskanterna. Nästan omöjligt att få helt tätt.
Tänk vad härligt det är i en gemenskap när man får hjälp av kompisar och grannen Ingvar som kommer bort helt frivilligt i arbetskläder och undrar om han kan hjälpa till. Sådan spontan handling är uppskattat . Tack Ingvar, Lasse, Peter och Janne för gott arbete i en fin kamratskap.
Jag skall hjälpa er om ni någon gång skall byta tak.
I skenet av ett flämtande starinljus avrundar jag för ikväll detta blogginlägg och det blir lite tidigare kojs – som vanligt somnar jag väl när jag ser kudden.  Tänkte jag skulle läsa lite men jag hinner bara till innehållsförteckningen  i en bok sedan rasar boken i pannan på mig.
Måste bero på all luft jag får i mig.
Dat får bli en härlig relaxmusik att somna till.
Njut av underbara ”Nocturne” med The Secret Garden    –  God night everybody ….

Kommentarer:

Det finns (3) kommentarer för Med himlen som tak

Skriv en kommentar