Kwaak – mer än en anka

Skrivet av Kjell | Skrivet i Blogg, Familj, Mat och Dryck, Samhälle | Skrivet 11-10-2010

Etiketter : , , , , ,

I helgen har jag avsmakat en ölfavorit som jag gärna tipsar om.
Som vanligt är mina tips inga öl du halsar rakt upp och ned utan Du skall dricka det för smakens skull.
Kwak-ölen är belgisk och heter lite lustigt Kwaak och kan köpas från Systembolagets utmärkta beställningssortiment.( Gå in på ditt bolag och beställ valfritt antal flaskor- inom 2-3 dagar får du ett sms att beställningen finns för avhämtning) . Smidigt tycker jag.
Kwak finns på 33 cl flaska men även på 75 cl med lite festlig ”champagnekork”.
Artikelnummer är 1664. Alkoholhalten 8.4 %
Ölen är en ljus ale och har ett fylligt och fruktigt inslag av knäck med bra balans mellan sötma och beska. Den passar både till kött och fisk och bara att njuta av som sällskapsöl.
Kwak bryggdes första gången 1791 av Pawel Kwak som var bryggmästare men även ägde ett värdshus ”de Hoorn” som låg mellan Mechelen och Gent i östra flandern.
Många av gästerna var kuskar som passade på att  vattna sina hästar när passagerarna drack sin öl.
Kuskarna fick helt enkelt stanna ute och detta tyckte Pawel var synd så han utvecklade ett speciellt glas för sin öl som kuskarna kunde dricka ur. Glaset fick snart en ställning som  monterades på kuskbocken i en klyka. Detta blev mycket populärt.
Glasen och klykan finns att köpa än idag. Själv fick jag 2 st av min son en Jul , detta var en trevlig och annorlunda julklapp. Bra tips!  Självklart dricker du Kwak-ölen även i ett vanligt gärna kupigt ölglas.
Själv tycker jag mycket om detta öl speciellt för sin fylliga smak.
Som jag tidigare nämnt är det trevligt att våga pröva andra öl än de ” vanliga” lite tråkiga svenska ölmärkena. Nej,njut vetja av en smakfull god öl som blir lite upplevelse samtidigt. Det finns många öl från belgien och andra länder. Jag har tipsat om öl i tidigare inlägg. Klicka på Mat & Dryck vid sidan.
För dig som prövar önskar jag en god stund av smakupplevelse. 

 
 

Skriv en kommentar