Idyllen som krossades..

Skrivet av Kjell | Skrivet i Blogg, Familj, Internationellt, media, Organisationer, Politik, Samhälle | Skrivet 23-07-2011

Etiketter : , , , , , ,

Visst känns det tämligen ofattbart det som hänt i Norge. Rubrikerna och media har slagit oss med ofattbar sorg och man känner en  medkänsla för vårt grannland. Dessa hurtiga gutter och piger har drabbats av en verklighet som man trodde bara fanns långt borta.
När man ser nyheterna så händer liknande katastrofer i Damaskus, eller Syrien , långt bort från vår trygga tilllvaro.
Vi i Sverige blev lite påminda om denna karga verklighet för en tid sedan då terrorn nådde vårt land med bilbomben i Stockholm som tack och lov inte gav nämnvärda skador förutom förövaren själv..
Dagens dåd fick svåra konsekvenser och omfattning. Vad får en människa att begå och planera ett sådant dåd utan medkänsla för vad liv är . En total likgiltighet för livet. Vad har gått snett hos denna människa, för något är det givetvis som hänt under livets resa fram till nu för denna norrman som gripits. Frågorna är många.
Fanns det medhjälpare? Hur kunde hotellet så totalt blåsas ur?
En otrygghet smyger in på oss arma människor vid ett sådant tillfälle som nu.
Hur viktigt är det inte i dessa stunder att känna och vårda en gemenskap. Det kan vara familjen , det kan vara vänskapen i en vänkrets.
Det kan vara vännerna och arbetskamraterna på en arbetsplats.
Att känna närheten till en gemenskap är viktigt i krislägen. Att prata och ventilera en oro är en nog så viktig medicin för att kunna gå vidare.
Trots att det som hänt är i ett grannland så känns det inte långt borta , eller hur? På något sätt kryper oron inpå oss. Vi lever i ett medialt samhälle där vi ögonblickligen finns med i centrum av händelsen. Detta är både på gott och ont.
Vi får veta vad som hänt , kanske får en del svar men det ger oss också en gnagande oro-  kan det hända här ?  Kan jag skydda mig ?
Vårt öppna samhälle med olika politiska strömningar  har sitt pris. Nu gäller det att slå vakt om det som är bra och fint i vår öppenhet.
Det kan dröja innan vi får nöjaktiga svar på frågor.
Trots allt…. det kommer en gryning även i morgon.  Låt oss se till att göra något bra av den dagen och kommande dagar.
Ta vara på livet. Det kan vara skört. Men vi kan göra det starkt om vi har viljan och vett att inse detta.

Lyssna till en finstämd pianoversion av Beatles låten ”Because”  från LP:n  Abbey Road
In memory of our friends in Norway….

http://www.expressen.se/ledare/1.2507639/i-dag-ar-vi-alla-norrman

Kommentarer:

Det finns (4) kommentarer för Idyllen som krossades..

Skriv en kommentar