En helg i vänskapens tecken

Skrivet av Kjell | Skrivet i Blogg, Familj, Film, Fritid, Mat och Dryck, Samhälle | Skrivet 22-11-2011

Etiketter : , , , , ,

En intensiv helg har passerat. Fast den har inte varit intensivt jobbig med bygg jobb etc utan på ett annat lite mer socialt och trevligt sätt.
Fredag förra veckan lade jag  en del taktegel innan det var dags för mig att åka till stationen och möta goda vänner från Göteborg.
Sedan länge hade vi planerat en kompishelg.  Herrarna skulle vara för sig själva på fredagen och damerna på sitt håll.
Efter en välsmakande lunch med  Chili Con Carne som värmde upp oss av alla örter och kryddor så lämnade damerna oss för shopping mm hos min delsbo.
Jag och min kompis Torsten funderade raskt ut hur vi skulle få ut mest av eftermiddagen och kvällen.  Ett inspektionsbesök vid sommarhuset var ju ett måste .  Då hann vi också med att besöka det s.k Ryttmästarbostället som är en samling med gamla knektahus dvs historia som heter duga.
En privatperson har samlat och byggt upp en miljö hur det såg ut på 1800 talet för den indelte soldaten. Mycket givande och för min vän som är kunnig i historia var mötet  med Carl den XII  en höjdpunkt.
Därifrån åkte vi mot staden med en smärre sightseeing och ett fika besök hos min mor. Ni vet, ett antal sorters kakor och den bevingade frasen ” ta gärna mer ..om det smakar”  … ja så sade man i all sin gästvänlighet förr. Så säger min Mor.  Gott var det och med kolesterolen sprutande ur öronen så vände vi kosan mot min lägenhet.
En god för- öl ,belgisk ” Hoegaarden” blev uppstarten. Ytterligare en god öl, ”Samuel Adams” såg till att uppstarten fortsatte att vara bra.
Dags att embarkera köket. min speciella entreé  dvs ett fullkornsbröd och salladsblad  på detta täcke med skagenröra och krabstick.
Givetvis ser vi til att vi äter nyttigt så det blir lite avocado och en gurkskiva som garnering.
Samuel Adams fortsatte att göra oss sällskap under förrätten.
En plåt med rostade rotfrukter i ugnen passade perfekt till den goda köttbit som vi njöt av till huvudrätten-” rostas” är en god del av filén. Kallades förr faktiskt för ”Luffarfilé”
Två sorters såser – en brun rödvinssås och en kall Lomanders Bearnaiseås fick accompagnera menyn. En lök och tomatsallad till detta blev pricken över i  på vår kulinariska upptäcksresa.
Ett vin som legat till sig ett tag blev vår måltidsdryck som heter duga.

Vinet heter Amaarone della Valpolicella  2007-  ett jättegott vin som kan rekommenderas.
Mycket belåtna förbereder vi oss nu , trots att kvällen är lite sen- tiden går ju som bekant vansinnigt fort när man har trevligt- för kvällen cinema-övning. Vi är båda mycket filmintresserade och jag har under många år samlat på mig en del filmer så aktiviteten var given om man säger så.
Tillsammans med en dessert i form av Panacotta med chokladflingor så skrattade vi gott till 3 st Helan & Halvan filmer från deras höjdpunkt i karrären 1932-35.

Det är ju så att dessa filmer delar filmsverige i två delar- antingen älskar man Helan & Halvan –  eller så tycker man dom är löjliga att titta på.
För mig och min filmtokige kompis förstår ni säkert att detta är en höjdpunkt. Tänk så många fler skratt i livet vi får jämfört med andra halvan av sverige….
Därefter följde huvudfilmen – Mario Puzos bländande mästerverk ”The Godfather”.  Vi såg den första filmen från 1972 med Marlon Brando som den åldrande Gudfadern.
Kvällen blev natt innan ridån gick ned.
På lördagen var det dags att samla ihop oss med damerna. Men vi hann fakktiskt med en del av John Waynes genombrottsfilm ”The Stagecoach” eller Dilligensen. En svartvit härlig western från 1939 av den legendariske regissören John Ford.
Eftersom det var en del indianer i filmen så var det lätt att snabbt följa pilarna  till bilen…( ok den var lite dålig !)
Nu fick vi bråttom för vi skulle vara i Lidköping 5 mil bort inom kort.
Kvällen avrundades på ett logemöte i Vasa Orden av Amerika- en kultur och vänskapsorganisation. Logen i Lidköping firade 55 års årsjubileum med möte, bankett och dans. Eftersom det är en vänskapsorganisation så blev det ju ett jubileum i vänskap och det är ju det finaste man kan fira.
Tala om att vi hade en vän-lig helg. Så mycket man kan hinna om viljan och attityden är rätt.
Kul att man kan genomföra en träff på detta sätt och våga ”dela på sig” som par . 
Det blev en rolig och minnesvärd helg som definitivt gav mersmak framledes.  En skön avkoppling och det är ju så att med rätt attityd och inställning till livet så finns det i varje mogen man en ung pojke!

Skriv en kommentar